Kampüs

Bir Kitap Ne Kadar Sürede Biter? Okuma Alışkanlığı Üzerine Konuşalım

Gittikçe kaybettiğimiz kitap okuma alışkanlığı etkilerini, hayatımızın birçok yönünde gösteriyor. Okumadığımız için hafızamız yeterince güçlenmiyor ve çabuk unutmaya başlıyoruz. Kelime birikimimiz olmadığı için düşündüklerimizi doğru ifade edemiyoruz. Yaratıcı düşünme becerimiz gelişmediğinden problemler karşısında alternatif çözümler geliştiremiyoruz ve kendimizi bir anlık dış dünyadan uzaklaştırıp hayal kuramıyoruz.

“Neden kitap okumuyoruz?” sorusuna ise birçok farklı cevap var. Birçok insan çocukluğunda kitaplarla sıkıcı bir etkileşimi olduğunda kitap okumanın kendilerine göre olmadığını düşünür. Bir kesim okumaya niyetlense bile dikkatinin kolayca dağılmasına izin verir ve kitaptan uzaklaşır. Bazı insanlar da okuması gerektiğini düşündüklerinden kendilerini sanki bir ödevi yetiştirmeye çalışıyormuş gibi zorlarlar.

Kitaplar karşısında sunulan bir diğer bahane de şudur: “Çok yoğunum, okumak için zamanım yok”. Birçok insan kitap okumayı oldukça zahmetli gördüğünden bu bahaneye sarılır. Oysa uyumadan önce sadece 15 dakikayı kitap okumaya ayırarak ayda 1 kitap bitirmek mümkündür.

Bir Kitap Ne Kadar Sürede Biter?

Kitaplardaki kelime sayısının ortalamasını alırsak yaklaşık 90000 sayısını elde ederiz. Yani okuduğumuz kitaplarda ortalama 90000 kelime bulunur. Yetişkin bir birey ise dakikada yaklaşık 200 kelime okur. Bu bağlamda yetişkin bir bireyin bir kitabı okuması yaklaşık 7.5 saatini alır. Bir insan ne kadar sık kitap okursa okuma hızı artacağından bu süre gittikçe kısalır. Elbette kitapların içeriği de bu süreyi etkiler. Bilimsel bir kitabı sindire sindire okumak daha uzun süre gerektirir. Ancak akıcı bir romanı bitirmek ise 7.5 saatinizi bile almayabilir.

Şimdilik 7.5 saati referans olarak kabul edelim. Aşağıdaki hesaplamalar bir kitabın yetişkin biri tarafından ortalama 7.5 saatte bitirilebileceği varsayılarak yapılmıştır. Bir günde:

  • 15 dakika kitap okursanız ayda 1 kitap yılda ise 12 kitap
  • 30 dakika kitap okursanız ayda 2 yılda ise 24 kitap
  • 45 dakika kitap okursanız ayda 3 yılda ise 36
  • 60 dakika kitap okursanız ayda 4 yılda ise 48
  • 5 dakika kitap okursanız ayda 5 yılda ise 60
  • 90 dakika kitap okursanız ayda 6 yılda ise 72
  • 105 dakika kitap okursanız ayda 7 yılda ise 84
  • 120 dakika kitap okursanız ayda 8 yılda ise 96 bitirirsiniz.

Bu verilere göre yorucu bir günün ardından 2 saatimizi kitap okumaya ayırırsak 40 yılın sonunda yaklaşık 4000 tam olarak 3840 kitap okuruz.

Savaşlar İçindeki Bir Yaşantıda 4000 Kitap

Mustafa Kemal Atatürk hayatının her anında bir işle meşgul bir liderdi. 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin bünyesindeki topraklar için cepheden cepheye koşmuş, düşmana karşı silah arkadaşlarıyla beraber çetin savaşlar vermiştir.

Osmanlı Devleti’nin yenik sayılıp topraklarının işgalci güçler tarafından ele geçirilmesi sırasında Anadolu’da halkı toplayıp kongreler düzenlemiş ve akabinde ulusal kurtuluş mücadelemizi başlatmıştır. Ülkemizi işgalci devletlerden kurtardıktan sonra da hiç durmamış ardı ardına reformlar yaparak Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atmıştır.

Atatürk tüm bu sorumluluklarından arda kalan zamanı ise kitap okumaya ayırıyordu. Cephede dahi kitap okuyan Atatürk 57 yıllık ömründe 4000’e yakın kitap okumuştur. Bu kitaplar hali hazırda Anıtkabir’de sergilenmektedir. Yaklaşık 4000 kitabın türlerine göre sayısı şu şekildedir:

Atatürk’ün Okuduğu Kitaplar

Türk Tarihi399Dil Bilimi425
Avrupa Tarihi266Türk Edebiyatı377
Askerlik261Türk ve İslam Tarihi367
Siyasal Bİlimler204Genel Tarih307
Hukuk183Yabancı Ülkeler Tarihi301
Türk Şiiri127Coğrafya302
Türk Dili119Kamus ve Lügatlar276
İslam Dini111Yabancı Edebiyat202
Eğitim101Arkeoloji ve Kitabeler133
Tıp Bilimleri99Siyasi Tarih113
Gelenek ve Görenek27Askerlik, Bilim, Felsefe98
Detay: https://ataturkansiklopedisi.gov.tr/

Bu tablo ile ilgili şunu belirtmeliyiz ki bazı kitaplar net bir şekilde belirli bir katagoriye ait olmadığından birkaç katagori içinde sayılmıştır. Bu yüzden bu tabloya göre toplam kitap sayısını hesaplamak yanıltıcı olacaktır. Lakin tablo bize açık bir şekilde Atatürk’ün birçok farklı disipline ait birçok kitap okuduğunu gösteriyor.

Kitap Okuma Alışkanlığı İçin Gerçekçi Öneriler

Kitap okuma alışkanlığı geliştirmeye karar verdim ama “Nereden başlanmalı, hangi kitaplar bana göredir ?” diye soruyor olabilirsiniz. Bu sorulara yanıt bulması gereken bizzat sizsiniz. Biz yine de yardımı olabileceğini düşündüğümüz birkaç öneriyi sizin için derledik.

İlgi Alanlarınıza Göre Kitap Seçin

Okuyacağınız kitabı belirlemeden önce ilgi alanlarınızı gözden geçirin ve ona göre bir tarama yapın. İzlerken veya oynarken size en çok keyifli vakti geçiren film, dizi ya da oyun türleri de bu konuda size yardımcı olabilir.

Örneğin Star Wars (Yıldız Savaşları) gibi bilimkurgu filmlerini seviyorsanız yüksek ihtimalle Asimov’un Foundation ( Vakıf) kitabını da seveceksiniz. Veya Witcher gibi fantastik dünyalarda geçen oyunlar ilginizi çekiyorsa Yüzüklerin Efendisi’ni okumak sizin için doğru bir tercih olması muhtemeldir. Ek olarak kitaptan uyarlanan bir filmi sevdiyseniz kitabını okumayı da deneyebilirsiniz. Zaten sevdiğiniz bir hikayeyle ilgili daha fazla detay öğrenmek sizi okumaya teşvik edecektir.

Kendinizi Zorlamayın

Kitap okurken güzel zaman geçirmelisiniz ve bundan zevk almalısınız. Kendinizi zorlayarak bunu başarmak pek mümkün değildir. Bir kitabın başına otururken kendinizi “30 sayfa veya 30 dakika” okuyacağım diye şartlandırmayın.

Kendinizi kitabın akışına bırakın. Eğer kitap sizi iyice içine çektiyse zamanın nasıl geçtiğini anlamadan okumaya devam edersiniz. Diğer türlü sürekli saatinizi veya sayfa numarasını kontrol edersiniz ve bu okumanızı baltalar. Ayrıca bir kitabı okurken oldukça sıkıcı bir deneyim yaşıyorsanız bitirmek için şartlanmayın. O kitabı bırakın ve yeni bir taneye geçin. Her kitap her insana hitap etmeyebilir.

Dergileri Takip Edin

Başlangıçta kitaplar size uzun geliyorsa dergiler bir alternatif olabilir. Birçok spesifik alandaki dergi o konu hakkındaki bilgiyi okuyucuya direkt olarak sunar. Ayrıca kitaplara kıyasla daha görsel bir anlatım kullandıklarından okuduğunuzu anlamlandırmanız daha hızlı gerçekleşir. Özellikle haftalık veya aylık yayınlanan dergileri takip ederseniz kolayca okuma alışkanlığı kazanabilirsiniz. Bir süre sonra bu alışkanlığınız sayesinde dergilerin yanında kitaplara kendiliğinizden yönelirsiniz.

“Ve kitapları düşündüm. İlk kez anladım ki bütün kitapların arkasında bir insan vardı. Her birini bir insan düşünüp yaratmıştı. Bir insan onları kâğıda dökmek için günlerini veriyordu.” -Fahrenheit 451

Matematiksel

Kamil Anıl

Cevaplardan çok sorulara merak duyan, bilginin yaygınlaşması için katkıda bulunmak isteyen ,eğitim hayatını ODTÜ'de sürdüren bir öğrenciyim. Ayrıca bilim ve matematiğin uçsuz bucaksız olduğuna ve herkese ulaşabileceğine inanmaktayım. Yeter ki ne kadar zaman geçerse geçsin "hala öğreniyorum" diyebilelim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu